Amawato betekent in het Fon - één van de meerderheidstalen in het West-Afrikaanse Benin - 'diegene die geneest met planten'. Naar cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie doet meer dan 80% van de Beninse bevolking nog een beroep op traditionele geneeskunde: Benin is niet voor niets de wieg van de voodoo.
Een goede samenwerking op punt stellen tussen deze geneesvorm en moderne geneeskunde vormt een belangrijke uitdaging voor een kwaliteitsvol gezondheidssysteem in het land. Dat is de vaststelling van Deborah De Baeremaker en Anaïs Dresse, twee Junior Assistentes van het BTC (Belgisch ontwikkelingsagentschap). Al vanaf 2011 zijn zij in Benin actief bij verschillende projecten, en dat leverde heel wat treffende verhalen op. 
'We zijn echt gefascineerd geraakt door traditionele genezers', vertelt Dresse enthousiast. 'Vorig jaar hebben we tien dagen lang van noord naar zuid in Benin rondgetrokken, om interviews met deze mensen te doen.' Zo beperkt hun geneeskunde zich bijvoorbeeld niet tot planten. 'Er komen nog heel wat andere ingrediënten en rituelen bij kijken! Zeker het spirituele aspect van geesten en betoveringen was voor ons nog moeilijk te begrijpen', lacht ze.
De indrukken van de twee onderzoeksters werden in 20 pakkende foto's gegoten, die heel de maand maart nog te bewonderen zijn in het gemeentehuis van Zoersel (AC, Handelslei 167). 'We hopen dat de bezoekers via deze tentoonstelling Benin en tradionele geneeskunde beter zullen leren kennen', klinkt het. 'Ook al gaat die gepaard met risico's en grenzen, toch heeft ze heel wat kennis en vooral culturele rijkdom van Afrika te bieden waar we nog iets van kunnen leren!'